Merikaupunki Kotka

Reilun 50 000 asukkaan kaupunki Kotka sijaitsee Kymenlaakson maakunnan eteläpuolella, Suomenlahden rannalla. Kaupunki on aivan pääkaupunkiseudun kainalossa, sillä sinne ajaa Helsingistä vain noin tunnissa. Kotkan tunnelmassa on vahvasti aistittavissa meren läsnäolo ja se onkin merkittävä satamakaupunki. Vilkkaan sataman myötä kaupunkiin on kehittynyt myös vahva teollisuus, mikä tuo kaupunkilaisille paljon työpaikkoja.

Kotka ei ole kuitenkaan vain teollisuus- ja satamakaupunki, vaan sieltä löytyy myös paljon nähtävää ja koettavaa. Sataman edustalla avautuu Suomenlahden rannikolle tyypillinen, pirstaleinen saaristo, joka tuo kaupunkilaisille upeita retkeilykohteita ja luo aivan omanlaisensa ilmeen koko kaupungille. Näistä saarista suurimpiin kuuluvat Kotkansaari, Kirkonmaa, Mussalo ja Kuutsalo. Kotkan keskusta-alue on rakennettu Kotkansaareen ja myös Mussalo on yhdistetty mantereeseen helpoin kulkuväylin.

Saaristosta pääsee nauttimaan vaikka omaa venettä ei laiturista löytyisikään, sillä kesäaikaan sinne järjestetään säännöllisiä kulkuyhteyksiä. Kaupunki on eloisa läpi vuoden, mutta varsinkin kesäaikaan se puhkeaa kukkaansa ja ottaa vastaan paljon matkailijoita. Kotkan eloisassa kesässä riittää tekemistä. Saaristohyppelyn lisäksi matkalainen voi viettää kesäistä päivää jossain kaupungin lukuisista, hyvin hoidetuista puistoista tai käydä torilla herkuttelemassa possolla – herkullisella, rapealla, ohuella, omena- tai vadelmahillotäytteisellä munkilla.

Myös Merikeskus Vellamo on kiintoisa vierailun kohde. Se yhdistää sisäänsä Tietokeskus Vellamon, Suomen Merimuseon ja Kymenlaakson Museon. Keskus on innovatiivinen ja opettaa historiaa sekä tätä hetkeä kaikkia aisteja käyttäen. Kaupungista löytyy myös luonnonmukainen suomalaisia kaloja esittelevä akvaario, Maretarium. Akvaariossa päästään ihailemaan erikoisuutena kalojen sukellusruokintaa – sukeltaja pulahtaa Itämeri-altaaseen ruokkimaan kalat kesäisin joka päivä ja talvella pari kertaa viikossa.

Kotkan meripäivät

Kesäisin kaupunkiin saapuvat myös mukaansa tempaavat kesätapahtumat. Tall Ships Race on käyty kaupungissa jo useana vuonna, ja jokainen suomalainen on varmasti kuullut puhuttavan Kotkan Meripäivistä – onhan kyseessä koko maamme suurin kaupungissa järjestettävä festivaali.

Meripäivät keskittyvät Kotkansaaren alueelle keräten keskustaan valtavan määrän juhlijoita, uteliaita katselijoita, torimyyjiä, ruokakojuja ja vaikka mitä muuta. Koko Kotkan valtaa hyväntuulinen karnevaalitunnelma ja ohjelmaa järjestetään ympäri kaupunkia. Tapahtuma avataan paraatilla, ja sen aikana jaetaan erilaisia palkintoja ja tunnustuksia. Kaikki kaupunkilaiset osallistuvat juhlaan aina kaupunginjohtajaa myöten.

Kotka-lavalla nähdään artisteja ja musiikkiesityksiä, mutta niiden lisäksi myös muita hauskoja ja pilke silmäkulmassa toteutettuja ohjelmia. Ohjelmistossa on käytetty mielikuvitusta ja konserttilipulla pääsee esimerkiksi ekobussin kyydillä yhteissaunaan ilmaiseksi. Meripäivät järjestetään joka vuosi heinäkuun lopun ja elokuun alun paikkeilla.

Kotkan ravintolatarjonta

Kotka tarjoaa vaihtoehtoja laidasta laitaan, kun nälkä yllättää. Pikaiseen hiukapalaan löytyy katuruokaa tai markkinatorilta lähiruokaa, makeannälkään torin possot ovat lyömätön apu ja kahvihammasta kolottaessa valinnanvaraa riittää. Kaupungista ja sen lähiympäristöstä löytyy myös useita kiinnostavia ravintoloita, jotka pärjäävät helposti kansallisessa kilpailussa. Cityhiiri löytää laaturavintoloita kaupungin keskusta-alueelta, ja kokemusruokailija taas suuntaa auton renkaat kaupungin ulkopuolelle maaseudulle.

Yksi varmasti ajomatkan arvoinen ravintola on Haminan linnoituksen muurien sisään piiloutuva Linnoitusravintola Kamu. Kotkan ravintolatarjonnasta sen sijaan kannattaa kokeilla ainakin sopivan hintaista á la carte -ravintola Vaustia. Kotkansaaresta löytyvän ravintolan listalta löytyy muun muassa herkullisia ja sydämellä suunniteltuja kala-annoksia. Toinen paikka, johon kannattaa suunnata, on Ravintola Wanha Fiskari, joka sijaitsee Maretarium-akvaarion läheisyydessä Kotkansaaressa. Tarjolla on perinteistä ruokaa ja herkullisia, tuoreita meren antimia.

Kaupungin yöelämä ja viihde

Jos illalla alkaa menojalkaa vipattaa, et joudu suinkaan jäämään hotellihuoneeseen mököttämään, sillä Kotkasta löytyy useita menomestoja, joissa pääset vapauttamaan villin yöeläimesi. Illan voi aloittaa istuskellen vaikkapa Pop-baarin terassilla sen valmistamaa, maukasta mojitoa maistellen. Viileän illan osuessa kohdalle myös sisätilat ovat varsin viihtyisät.

Jos lauluintoa löytyy, voi illan aikana poiketa vetäisemään muutamat biisit Captains Karaoke Night Clubiin – pääseepä siellä jatkamaan iltaa tanssin merkeissäkin. Juhlat jatkuvat aina aamuneljään saakka. Captains Karaokeen suuntaavat myös jo teini-iän ohittaneet illanviettäjät. Yökerho Soolo taas vetää puoleensa erityisesti nuorempia kotkalaisia, eli jos tanssijalka vipattaa ja kaipaat reipasta meininkiä, tämä on loistokohde. Kotkan Amarillo puolestaan toimii päiväsaikaan ruokaravintolana ja muuttuu illan pimetessä yökerhoksi. Amarillossa voit bongata kiinnostavia live-keikkoja.

Missä majoittua?

Majoitusta kaupungista löytyy jokaiseen makuun. Seikkailuhenkiset suuntaavat leirintäalueelle. Mussalosta Suomenlahden rannalta löytyy Suomen parhaisiin leirintäalueisiin lukeutuva Santalahti Camping, jonka palvelut ovat erinomaista luokkaa ja maisemat sitäkin komeammat. Myös Vaalimaa Camping sijaitsee merenrannassa. Matalan hiekkapohjan ansiosta se soveltuu erityisen hyvin lapsiperheille. Jos telttailu tai asuntovaunuelämä ei innosta, mutta luonnon läheisyys houkuttelee, hyvä kompromissi on mökin vuokraus. Mökkejä kauniista maisemista meren rannalta tarjoavat esimerkiksi Vimpa Islands, Suomen Kotteria ja Ollinkarit.

Kaupungin keskustasta ja sen lähistöstä löytyy hotellipalveluja niiden mukavuuksia kaipaaville esimerkiksi Sokos Hotel Seurahuoneesta. Edullisempaa majoitusta tarjoaa esimerkiksi Kesähotelli Katariina, opiskelija-asuntola, joka tarjoaa kesällä majoituspalvelua. Valinnan varaa on todella runsaasti, ja kannattaakin vertailla eri vaihtoehtoja ennen varauksen tekoa, jotta löydät juuri itsellesi sopivan vaihtoehdon.

Liikenneyhteydet

Pääkaupunkiseudulta kaupunkiin pääsee helposti ja nopeasti hurauttamalla tunnin verran E18-tietä idän suuntaan. Kotkaan pääsee myös junalla Kouvolan kautta. Kaupungin julkinen liikenne toimii hyvin ja on suhteellisen edullista. Huomaa, että Kotkassa kesää viettäessä voit ostaa esimerkiksi 75 euroa maksavan kesäkortin, jolla pääset kulkemaan 90 päivän ajan lähibusseilla.