Monipuolinen länsirannikko

Suomen länsirannikko on noin 800 kilometriä pitkä, ja siksi niin monipuolinen ja vaihteleva sekä maisemansa että historiansa puolesta. Länsirannikolta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa matkailijoille. Tarjolla on niin upeita hiekkarantoja, historiallisia kaupunkeja ja paikkoja kuin monia erilaisia tapahtumiakin. Tässä artikkelissa esittelemme länsirannikon sekä suurimmat kaupungit että merkittävimmät nähtävyydet.

Länsirannikolla matkustaminen

Länsirannikolla matkustaminen onnistuu joko meriteitse tai sitten tietä pitkin. E8-tie eli niin sanottu kasitie myötäilee rannikkoa, ja sitä voi ajaa esimerkiksi omalla autolla, moottoripyörällä tai polkupyörällä. Junalla länsirannikkoa pitkin ei suoraan pääse kulkemaan, mutta yksittäisiin kohteisiin matkustaminen on mahdollista junalla keskisestä Suomesta käsin. Bussilla matkaaminen onnistuu tietenkin myös kasitietä pitkin.

  • Länsirannikko on monipuolinen matkailukohde.
  • Länsirannikolla on monia kiinnostavia kaupunkeja ja erilaisia tapahtumia.
  • Matkustaminen pitkin länsirannikkoa onnistuu meriteitse tai “kasitietä” pitkin.

Suomen entinen pääkaupunki ja yksi maamme suurimmista kaupungeista, Turku, on itseoikeutetusti ensimmäinen esiteltävä länsirannikon kaupungeista. Sen pitkä historia näkyy Turun linnassa, tuomiokirkossa ja erityisesti arkeologisia kaivauslöytöjä esittelevässä Aboa Vetus -museossa. Turussa järjestetään myös muun muassa Suomen vanhin rock-festivaali Ruisrock, pidetään joka kesä keskiaikamarkkinat ja julistetaan jouluaattona joulurauha Suomen kansalle.

Turun naapurissa on toinen historiallinen kaupunki, Naantali, jonka keskustaa hallitsevat vanhat ja tunnelmalliset puutalokorttelit. Naantalissa matkailija voi tutustua presidentin kesäasunto Kultarantaan, Muumimaailmaan sekä keskiaikaiseen luostarikirkkoon. Naantali on erityisesti purjehtijoiden suosiossa. Kesäisin sen pienvenesatama on valkoisenaan mastoista, ja rannan lukuisat ravintolat ja kahvilat täynnä vilskettä. Rauhaa ja rentoutumista kaipaava voi suunnata myös Naantalin kylpylään.

  • Länsirannikon eteläisimmät kaupungit ovat Turku ja Naantali.
  • Turulla ja Naantalilla on molemmilla pitkä historia ja paljon nähtävää.
  • Nähtävyyksiä Turussa: Turun linna ja tuomiokirkko.
  • Nähtävyyksiä Naantalissa: Kultaranta ja Muumimaailma.

Uusikaupunki

Uusikaupunki, joka sijaitsee 70 kilometriä Turusta luoteeseen, tunnetaan tällä hetkellä kenties parhaiten autotehtaastaan. Kaupungilla on kuitenkin pitkä historia, ja sen keskusta on yksi parhaiten säilyneitä empire-tyylisiä puutaloalueita. Ruutukaavaan rakennettua puutalokeskustaa on jäljellä nelisenkymmentä korttelia, mutta Uudestakaupungista löytyy myös muita historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Tämä pieni ja viehättävä kaupunki on jokaisen vanhoista rakennuksista kiinnostuneen unelmakohde.

Rauma

Puutaloistaan ja historiallisesta keskustastaan on tunnettu myös Rauma. Vanha Rauma on niin tunnettu ja arvostettu, että se lisättiin vuonna 1991 Unescon maailmanperintökohteiden listaan. Rauma tunnetaan myös perinteisestä pitsinnypläyskulttuuristaan, jota ylläpidetään ja esitellään vuosittain järjestettävillä pitsiviikoilla. Suosittu matkailukohde on Rauman edustalla sijaitseva Kylmäpihlajan majakka. Musiikin ystäviä tähän satamakaupunkiin houkuttelevat myös festivaalit RMJ ja Rauma Blues.

Pori

Kokemäenjoen rannoille rakennettu Pori on myös omalla tavallaan kiinnostava pieni kaupunki. Kaupungin sydän on Kirjurinluoto, puistoalue, jossa on leikkipuistoja, uimaranta, kesäteatteri sekä kesäasukkaina muun muassa vuohia, kanoja ja riikinkukkoja. Kirjurinluoto on myös Porin tunnetuimman tapahtuman Pori Jazzin pääkonserttien tapahtumapaikka. Jazzien lisäksi Porissa järjestetään kesäisin monipäiväinen ja useaan eri teemaan keskittyvä Suomi Areena -keskustelutapahtuma.

Merellisempään maisemaan kaipaava suuntaa meri-Poriin. Kaupungin pienet satamat sijaitsevat Mäntyluodossa ja Tahkoluodossa, mutta turistien suosiossa on erityisesti pikkuinen Reposaari, josta esimerkiksi laulaja Eino Grönkin on kotoisin. Reposaaren miljöö on nähtävyys sinänsä, ja saaren kirkko on norjalaistyylinen tunturikirkko, joka on suosittu vihkikirkko. Meri-Porista löytyy tietenkin myös Yyteri, Suomen pisin yhtenäinen hiekkaranta.

Vaasa

Vuonna 1606 perustettu, aiemmin tervakaupan merkittävänä keskuksena toiminut Vaasa seutukuntineen on yksi länsirannikkomme helmistä. Vaasa on historiansa aikana palanut muutamaankin kertaan, joten esimerkiksi keskiaikaisesta Pyhän Marian kirkosta on jäljellä vain rauniot. Rauniot ja kaupungin monet muut kirkot ovat kuitenkin vierailun arvoisia. Vaasasta löytyy myös televisiosta tuttu Strömsön huvila, jonka vierestä löytyy mukava uimaranta.

Vaasan edustan merialueilla riittää nähtävää ja koettavaa. Koko Merenkurkun saaristo on listattu Unescon maailmanperintökohteiden listaan. Yksi hyvä vierailukohde on Svedjehamnin kalasatama punaisine venevajoineen. Svedjehamnin näkötornista voi myös ihailla ainutlaatuisia aaltoilevia De Geer -moreeniharjanteita. Suomen pisimpään siltaan ja siltä avautuviin upeisiin maisemiin taas pääsee tutustumaan matkalla Raippaluotoon. Saaristossa retkeilijöiden käytettävissä on myös muutamia autiotupia.

Oulun seutu

Oulu, joka on perustettu jo vuonna 1605, on pohjoisen Suomen vanhin kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskus. Nykyään Oulu tunnetaan merkittävänä teknologia- ja yliopistokaupunkina. Kaupunkilomailija ihastelee torin seudun kauniita makasiinirakennuksia, vierailee ihanissa kahviloissa ja pienissä putiikeissa sekä käy tervehtimässä Toripolliisi-patsasta kauppahallin lähellä. Oulun monista musiikkitapahtumista mainittakoon se kenties erikoisin eli ilmakitaransoiton MM-kisat, jotka järjestetään elokuussa.

Oulu ja sen lähiseutu tarjoavat paljon nähtävää myös luonnossa liikkujalle. Koitelinkoskella voi meloa, kalastaa ja patikoida. Lähistöltä löytyy myös Suomen ainoa Geopark, Rokua. Geopark on nimitys, joka myönnetään geologialtaan ainutlaatuiselle alueelle. Oulun naapurissa sijaitseva Raahe on tunnettu erityisesti saaristostaan, johon oman veneen puutteessa voi tutustua vuokrakanootilla tai saaresta toiseen kulkevilla yhteysaluksilla.

Kemi

Kemi on pieni mutta merkittävä teollisuus- ja satamakaupunki länsirannikon pohjoisosassa. Kemissä toimii muun muassa paperitehdas, kromikaivos sekä tuulivoimapuisto. Tässä kaupungissa kannattaa vierailla erityisesti talvisin, sillä sen merkittävimmät nähtävyydet ovat nykyisin pelkästään matkailukäytössä oleva jäänmurtaja Otso sekä joka talvi uudelleen rakennettava Kemin lumilinna, josta vuosittain löytyvät kappeli, ravintola ja hotelli.

Tornio

Viimeinen länsirannikon kaupungeista on Perämeren pohjukassa sijaitseva Tornio. Tornio on Suomen puolella sijaitseva osa niin sanottua Tornio-Haaparannan kaksoiskaupunkia, jotka erottavat Tornionjoki ja joessa kulkeva Suomen ja Ruotsin valtioiden raja. Satamakaupunkinakin tunnetun Tornion erikoisuus onkin se, että täältä voi helposti siltaa pitkin käväistä Ruotsin puolella.

Leave a Comment