Turun saaristo – helmi Suomi-neidon helmoissa

Turun saaristo on upea alue Varsinais-Suomessa, Turun ja Ahvenanmaan välille jäävällä merialueella. Kyseessä on yksi koko maailman moniosaisimmista saaristoista – se koostuu yhteensä noin 20 000 eri kokoisesta saaresta. Turun saaristoa ja Ahvenanmaan saaristoa erottaa vain kapea Kihdin selkä, ja jos sen kuviteltaisiin katoavan, tämä saaristoalue olisi koko maailman monisaarisin. Monia alueen saarista ei yhdistä sillat, vaan niiden välillä taivalletaan lossi- ja lauttapalveluilla. Saaristossa on sekä vakituista asutusta että loma-asuntoja, ja kolme suomalaista kuntaa sijaitsee kokonaan saariston alueella. Näitä ovat Kustavi, Parainen ja Kemiönsaari, jokainen niistä vierailun arvoinen. Paikalliset ovat tottuneet leppoisaan elämänrytmiin ja luonnon mukaan toimimiseen; esimerkiksi pitkät sähkökatkot eivät ole alueella harvinaisia, ja toisinaan yhteydet mantereelle saattavat katketa myrskyn ja huonon sään vuoksi.

Yksi saariston ehdottomista vetonauloista on sen upea luonto. Suurin osa Turun saaristosta kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Sen mahtavan monimuotoinen ja erottuva luonto sekä meren luoma omintakeinen tunnelma tekevät siitä ihastuttavan vierailukohteen. Saaristo tarjoaa upean luonnon lisäksi myös hienoja kulttuurikokemuksia, ja sen saarilta löytyy paljon kohteita, jotka henkivät historiaa tai pirskahtelevat saaristolaiskulttuuria. Karut saaristokirkot saavat hiljentymään hetkeksi, kiinnostavat museot esittelevät paikallista elämää ja paljon muuta, viehättävät kahvilat kutsuvat istahtamaan herkkuhetkelle ja ravintolat tarjoavat saariston makuja vierailijalle. Varsinkin kesäisin saariston tiet muuttuvat vilkkaammiksi, kun tuhannet suomalaiset suuntaavat nauttimaan saariston ainutlaatuisesta elämästä.

Tilaa riittää silti kaikille, siitä pitävät huolen kaikki 20 000 saarta, eikä hienoja elämyksiä tarvitse välttämättä hakea kaukaa – saaristo alkaa heti Turun edustalta tarjoten kiinnostavia kohteita.

Saariston luonto on ainutlaatuista

Turun saaristoa leimaa voimakkaasti Saaristomeren tuulten tuiverrus ja veden läsnäolo. Saarnilehdot ja rehevät niityt luovat saaristoon ihanan satumaisen tunnelman. Maisema on paikoittain karun kaunis ja paikoittain se taas puhkeaa täyteen väriloistoon täyttäen vihreät lehdot värikkäillä kukilla. Saaristossa kasvaa kukkia, jotka eivät menesty muualla Suomessa. Esimerkiksi Jungfruskärin saari toimii kasvualustana upeille orkideoille.

Saaristosta löytyy jatkuvasti meren myllerryksessä muotoaan muuttavia sorarantoja, sileitä, mereen syöksyviä rantakallioita sekä luonnontilassa olevia, houkuttelevia hiekkarantoja. Perinnemaisemassa sinisestä merestä kohoavia matalia kalliosaaria täplittävät viheralueet, ja idylliä täydentävät yksinkertaiset, punaiseksi maalatut puutalot. Saariston nimikkoeläin on merikotka, joka vielä 50 vuotta sitten oli vaarassa joutua sukupuuton partaalle. Tehokkailla luonnonsuojelun toimilla tämä uljas, vakaaliitoinen lintu saatiin kuitenkin pelastettua, ja nykyään sen komeaa lentoa päästään ihailemaan jo hieman useamminkin.

Turun edustan kiinnostavimmat kiintopisteet

Saariston ykköspiste Turun edustalla on tietysti luonnonkaunis Ruissalo. Sen kauneudesta ja tsaarin ajoilta peräisin olevien huviloiden viehättävyydestä pääsee nauttimaan kätevästi vesibussia käyttämällä, ja pääseepä sinne keskustasta johtavaa siltaakin pitkin. Noin puolen tunnin venematkan päästä Airiston selältä löytyy puolestaan Loistokari, pieni ja kuvankaunis luoto, jonne pääsee seilaamaan höyrylaiva Ukkopekalla. Höyrylaivaretki huipentuu illalliseen ja ihastuttaviin laituritansseihin luodolla.

Historian pimeästä puolesta kiinnostuneille ehdoton kohde on sen sijaan Seilin saari. Saaren pitkään historiaan mahtuu dramaattisia tarinoita, jotka nostavat ihon kananlihalle. Vuonna 1619 kuningas Kustaa II Aadolf rakennutti saareen sairaalan spitaalisille, ja sittemmin sitä käytettiin mielisairaalana. Käytännössä saareen joutuneet eivät enää palanneet takaisin. Nykyään saaren tunnelma on keveämpi, ja kauniiseen saareen voi matkustaa nauttimaan saaren luonnosta ja hyvästä ruoasta ravintola Seilissä.

Saariston uumenten unelmat

Öron saari oli pitkään vierailijoilta suljettu, sillä se toimi puolustusvoimien linnakesaarena. Sen kasarmikäyttö lopetettiin vasta vuonna 2015, ja nykyään sen upeista maisemista pääsee nauttimaan kuka vain. Saaren saavuttaminen on hieman vaivalloista, sillä ensin pitää ajaa Kasnäsin niemen kärkeen, ja siirtyä sieltä lautalle, joka matkustaa vielä tunnin matkan eteenpäin. Saari on kuitenkin vaivan arvoinen, ja sinne voi pysähtyä yöpymään vaikkapa vanhoissa kasarmirakennuksissa. Saaren luonto on säilynyt sen rajatun käytön vuoksi lähes koskemattomana, ja esimerkiksi sen rannat ovat upeita.

Toinen ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on Bengtskärin majakkasaari, joka on nähnyt useita dramaattisia tapahtumia historiassa, esimerkiksi 1. ja 2. maailmansodan taisteluita. Se on täysin kesäkohde, ja talvella tälle pienelle, karulle luodolle ei kannata matkustaa. Sen viehätys perustuu sen villiin kauneuteen ja saarta vartioivan majakan maalaisromantiikkaan. Majakassa voi myös majoittua.

Saariston rengasreitti on upea tapa tutustua alueeseen

Saariston saaria yhdistää Saariston Rengastie, joka kuljettaa matkaajaa noin 250 kilometrin matkan mitä kauneimpien saaristomaisemien ja viehättävien saaristokylien halki. Reitti alkaa Turusta ja päättyy samaan pisteeseen muodostaen näin nimensä mukaisesti renkaan saariston alueella. Sen varrelle jääviä etappeja ovat Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö, Kustavi, Taivassalo, Askainen, Merimasku ja Naantali. Näiden kylien ja kaupunkien välillä liikutaan osin losseilla ja lautoilla, ja tie onkin kokonaisuudessaan auki toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Saarilta löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja aina leirintäalueista motelleihin ja hotelleihin.

Reitin voi hurauttaa halutessaan autolla vaikka päivässä, mutta lähes jokainen reitille lähtevä haluaa nauttia sen kauneudesta kiireettömästi. Reitti on upea kokemus myös polkupyörällä, jolloin maisemaan ja tunnelmaan pääsee imeytymään vielä aivan erilaisella tavalla. Kumpaa tahansa tapaa suositkaan, Saariston Rengastie on ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Leave a Comment